I år har det varit fokus på Queer i debatten – bland annat i Svenska Dagbladet om vem som inte får vara med i Stockholm Pride. En kan ju fråga sig varför en inte får vara queer när just queer är de enda enligt mig som förstår och accepterar ALLA andra. Den som förstör eller stänger ute andra är inte queer alls.

Först och främst. Queer är mer än en homosexuell attraktion. Det är mer än en attraktion över huvud taget, det är en vilja att bryta ner mönster och normer. Okej att många av oss queers kanske först har börjat vid att attraheras av någon av samma kön eller könsidentitet, men en kan ju fråga sig vad både kön och könstillhörighet är? Och är det egentligen någon som har samma kön eller identitet som någon annan? Att vara queer slutar inte där.

Att vara queer är att vara något helt annat än hetero eller homo eller bisexuell. En queer person är någon som ser världen, relationer och kön som ickebinära, som erkänner alla sorters transidentiteter, som genom den här vetskapen om det oändliga antalet könsmöjligheter tycker det är svårt att definiera sin sexualitet utifrån en könstillhörighetsskala. En queer person förstår och stöder ickemonogama relationer även om en inte lever i en sådan själv. En queer person kan vara sexuell eller asexuell, eller helt utan känslointresse för andra. Vad har sex nödvändigtvis med kärlek att göra, eller kärlek med sex? En queer person betraktar promiskuöst badhussex med främlingar som lika hälsosamt som total avhållsamhet.

Att vara queer är att förstå att alla har olika relationer till sina kroppar. Att vara queer innebär att förstå att alla inte tycker om att bli rörda vid på samma sätt eller bli smekta överhuvudtaget. En queer förstår att personer kan ha olika sexuella behov, olika sexuella igångsättare och avtändare. En queer förstår att det finns säkra och kreativa sätt att vara intima med personer som har HIV eller andra könssjukdomar.

En queer förstår bredden av styrka och känsla som ligger i den sexuella dynamikens olikheter. Queers är aktiva, passiva, toppar, undergivna, dominanta, sadister, masochister, sadomasochister, versatila och ombytliga. Queers vet vad de gillar och inte gillar i sängen. Eller så tar de reda på det. Vågar ta reda på det. Queer är inte en sexuell läggning utan flera.

Queers omfamnar och erkänner olika relationstyper. Queers är partners, älskare, vänner med förmåner, platoniska hjärtevänner, den valda familjen. Queers har olika relationer med olika personer, förväntar sig inte att en person ska kunna fylla alla ens behov, fantasier och ideal i det oändliga.

Eftersom en queer ser på relationer, sex, kön, kärlek, kroppar, familj och annat så utanför normen så är vi av nödvändighet anti-assimilationister. En queer skulle aldrig tvinga någon annan att leva på ett visst sätt. En queer person lägger inte in någon i en viss box och stämplar personen eller behandlar personen utifrån detta. Eftersom vi ser människor försöka uppfylla normen och därmed leva olyckliga är vi politiska. Eftersom vi vill överleva, måste vi slåss. Vi vill ha friheten att vara oss själva, älska oss själva och leva tillsammans. Eftersom vi för det mesta förnekas detta så är vi såklart arga.

Att vara queer betyder inte “märk mig inte” det betyder “jag namnger mig själv”. Det betyder “fråga om du är nyfiken” samtidigt som det betyder “fuck off”.

Jag är inte akademiskt queer, jag vet att de flesta queers kanske är smartare eftersom de studerat queerteori, en del queers skrämmer mig eftersom de tycker de som inte kan alla beteckningar kan dra, men jag vet att det inte är queers som sabbar Pride – det är människor som vill stänga andra människor ute som förstör Pride. Pride vill (nuförtiden) omfatta alla, Pride är Queer.