Det är tyvärr sällan någon större debatt om den manliga kroppen på samma sätt som om kvinnans kropp. Tyvärr.

Ändå finns allt där, skammen, förväntningarna, det enda en vill är att se bra ut naken.

Det är klarlagt på många områden att kapitalismen tjänar på att kvinnokroppen hela tiden ses som ett projekt som måste investeras i. Det tycker jag gäller även för den manliga kroppen. Allt som talar om att manskroppen skulle vara slapp, dallrig, för svag, för hårig, för ohårig, för otränad, ha för ful penis, det är sånt som ändå ses ned på. Precis på samma sätt som det alltså ses ned på kvinnans kropp. Hår i en kvinnoarmhåla? Usch fy. En man med skrumpen pillefjong? Nej tack. Det vill kapitalismen inte ha. Är du man ska du vara stark som en krigare, och får gärna se ut som Spartacus, du får fortfarande vara hårigare än en kvinna, men helst inte för hårig. Varken hårlös eller för bedårad får du vara.

Den mänskliga kroppen, är alltså ett objekt som vi hela tiden måste investera i. Nu tänker ni, men björnar är ju håriga och gosiga, och ja, kanske det, men en del av dem trimmar håret precis som alla oss andra – de tränar och står i, för det måste en ju – vi har fallit för tron om att vi hela tiden ska gå och bära shake-up-kalsonger för att lyfta upp den dallrande stjärten, dricka lite mindre på grund av onödiga kalorier, som använder hårfärg, manikyr, pedikyr, som på allvar tror att en del plagg ger en slimmande effekt pga dess mönster. Kan vi inte shoppa oss snyggare? Lägga oss lite, bara lite, under kniven, för att nå självbilden av hur en ska/bör se ut på riktigt? Vem tjänar på det? Din kropp eller kapitalet? Även mäns kroppar drivs till konsumtionshets.

Ju fler kvinnor som bryter sig fria, desto fler män faller. Hur ska kapitalismen annars fortsätta tjäna pengar på våra kroppar? Ser du inte ut som Zlatan eller Beckham? Det räcker inte längre att du har pengar och makt för att få fotomodeller att flockas kring din dyra bil. Ju fler kvinnor som förstår att vi indoktrineras i att tänka så här och bryter mot det, desto hårdare arbetar företagen för att även männen ska indoktrineras i att tro att en måste investera i sina kroppar. För desto mer vi investerar i våra kroppar, desto mer stödjer vi också kapitalismen och klart vi måste stödja företagen, tänk bara på våra pensionspengar som ju är på börsen! Tänk på pensionen! Bäst att investera i din kropp redan nu!

Valfriheten finns inte längre, eftersom att normerna och strukturerna består av ett självbevarande system som är utformat för att sälja och konsumera allt som kan säljas och konsumeras, dvs oss. Snart har vi män det som kvinnorna: den manliga kroppen är äcklig och behöver konstant förändras medan mannen själv lider i det tysta med konstant kronisk smärta, fysisk såväl mental. Din kuk är förresten inte stor nog. Den behöver nog en operation.