Det är fan så mycket lättare att både avhumanisera och demonisera en meningsmotståndare på nätet än att göra det ansikte mot ansikte. Förmodligen skulle nästan samtliga av dem som hatar på nätet aldrig kunna formulera ett pip i verkliga livet. Framför allt inte inför publik. Så det det här med att vi numera lever våra liv på nätet innebär att vi behöver förhålla oss till nätmänniskor som levande, kännande varelser även när vi inte ser dem/känner dem personligen. Därför är filmen med kvinnor som läser upp de hatbrev de fått så himla stark. De som sänt breven skulle aldrig kunna sitta där och läsa upp dem i lika offentliga forum. De vill inte vara offentliga, därför måste vi andra vara det. Varje gång.

Men jag tror inte det skulle hjälpa eller bli bättre av att censurera nätet, eller endast tillåta registrerade och verifierade medlemmar från exempelvis Facebook att kommentera på nätet. Jag tror faktiskt inte det ens skulle hjälpa alls. Fri kommunikation är i grunden något gott, och frågan är större än den enskilda frågan om mäns hat mot kvinnor, mäns hat mot homosexuella, mäns hat mot invandrare, näthatet i sig eller någon annan delfråga än själva hatet som större problem. Dock är förmodligen frågan om mäns generella hat i samhället större än den om kvinnors hat. Åtminstone när en läser kommentarsfälten så verkar samtliga vara manliga. Men. Näthatet är bara en del i det större problemet om hatet överhuvudtaget.

Näthatet är oftast fyllt av hot om sexuellt våld, våldtäkter, förnedring eller åtminstone hån av utseendet. Ni vet, sånt som inte går att rikta till en man, bara till kvinnor. Det är ingen slump att det sker på nätet, motståndsnivån och allvaret i att skriva en rad är väldigt låg, omodererade forum är oftast rena självmordet att ens börja läsa, sexismen på nätet är hårdare än i köttrymden. Men att fokusera på endast distributionskanalen är fel, vi behöver göra något annat. Jag tror inte det går att krama ihjäl patriarkatet med kärlek, men någonstans måste vi alla börja säga ifrån, vi måste avnormalisera att det är ok att prata om våra nätpersonligheter som om de inte vore människor. Det som händer på forum är lika mycket verklighet som det som händer oss ute i verkliga livet. Någonstans i en kommentar läste jag att “Alla blir kränkta, sluta vara så känsliga” och det är en del sanning men INGEN ska någonsin behöva känna sig kränkt punkt slut. INGEN ska behöva kränkas eller hotas på grund av sin offentlighet, sitt kön, sin sexualitet, sitt sociala arv, sitt etniska ursprung, INGEN ska behöva kränkas och vi måste alla stå upp och säga ifrån varje gång vi hör det hända. Säg ifrån, offentligt, högt, rakryggat. Varje gång.